Olej z pestek malin na zmarszczki

W saszetce jakiejkolwiek kobiety na globie odnajdzie się kosmetyk do twarzy o różnorodnych właściwościach, poniektóre stosują kosmetyk przeciwzmarszczkowy, kolejne z kolei antiaging. Rodzajów jest morze. Jednak czy słyszałaś o oleju z pestek malin. Przedstawia on bowiem wielkie zalety nie wyłącznie lecznicze, ale też pielęgnacyjne. Dzięki aktywnym składnikom skutecznie wspiera ochronę przeciwzmarszczkową. A co więcej, cechuje się również doskonałą lekkością, poprzez co nie zamyka porów twarzy. Jednak niezmiernie ważne, żeby nie mylić go z wyciągiem malinowym, gdyż ten używany jest do aromaterapii. Olej z pestek malin obok wielkich korzyści, które potrafi dostarczyć własnej cerze, umożliwia też ochronę przed słońcem. A rozumiemy jak kluczowy jest tenże element, bo uniemożliwia powstania raka skóry, jednak również hamuje jej starzeniu się. Jednak nie zapominajmy, że ta ochrona nie jest wystarczająca, aby nie pozwolić skórze na osłabienia, dlatego dobrze jest używać pomocnicze zabezpieczenia.

Olej i jego funkcjonowanie przeciwsłoneczne

Istnieją różnorodne promieniowania UV, które zawierają UVB, UVC, UVA. Każde z nich reaguje na różnych warunkach. Jeśli chodzi o niebezpieczeństwo raka skóry, różni się ono w relacji dokładnie od typu promieniowania. Zupełnie niegroźne jest UVC, niestety UVA potrafi wniknąć dokładnie w skórę i spowodować do przedwczesnego starzenia się skóry, a także dużego ryzyka raka skóry. UVB natomiast plasuję się między tymi dwoma, nie jest aż tak szkodliwe, co nie znaczy, że nie należy na nie uważać, bo jest odrobinę powiązane z nadmienioną chorobą. I tak, wracając do oleju z pestek malin i jego aktywności przeciwsłonecznej. Badania pokazują, że pochłania on promienie słoneczne UVB oraz UVC, jednakże wyłącznie w sposób zminimalizowany broni przed tymi najgorszymi dla naszej skóry, więc promieniami UVA. Poza tym, olejek ten oferuje mnóstwo korzyści zdrowotnych takich jak:

  • łagodzi stany zapalne cery (egzema, trądzik różowaty, łuszczyca),
  • wspomaga naturalną regenerację, a też wzrost komórek skóry,
  • zasila odpowiednie nawilżenie skóry,
  • nie zamyka porów,
  • stymuluję pracę kolagenu, spowalnia mechanizm starzenia się skóry,
  • zmniejsza wypryski trądzikowe i stabilizuje naturalne oleje cery,
  • promuje zdrowie jamy ustnej.

Jak więc widzimy, olejek ten jest w stanie posłużyć naszej cerze wyglądać młodo i silnie. Ma on multum wspaniałych elementów. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem witaminy A oraz E, posiada wysoki poziom fitosteroli, przeciwutleniacze i potrzebne kwasy tłuszczowe zwalczające stres oksydacyjny jak także hamuje stany zapalne. Lista zalet rozciąga się i rozszerza więc ten artykuł jest wart spróbowania.

Zalety korzystania olejku z malin

I to dokładnie dzięki powyższym licznym korzyściom, olejek ten jest nieraz składnikiem kremów do twarzy, szamponów, pomadek i balsamów. Jego wykorzystanie obejmuje:

  • antiaging,
  • trądzik,
  • szorstka skóra,
  • zapalenia cery,
  • zapalenia dziąseł,
  • ochrona przed słońcem.

Reasumując więc, zalety stosowania oleju z pestek malin rozpoczynają się od obniżenia stanu zapalnego po opóźnienie starzenia się skóry. Natomiast bardzo ważne, by nie wykorzystywać go jako jedyną profilaktykę przeciwko słoneczną. Dodatkowo musimy pamiętać, iż jak każdy produkt może wzbudzić objawy alergiczne, takie jak zaczerwienienie, obrzęk, swędzenia albo wysypka, bo jeżeli jesteśmy uczulenie na maliny, na olej z ich pestek też mamy możliwość być czuli. W celu upewnienia się, najpierw dobrze jest pokryć na próbny fragment skóry i monitorować, zanim zastosujemy na większą partię ciała.

Wpis został dodany przez właściciela strony olej z nasion malin.